lauantai 14. helmikuuta 2015

DIY -liukuvärjätty pöytäliina

Olen jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla tekstiilien liukuvärjäystä, jotenkaan ei ennen vain ole ollut aikaa siihen. Ostin jo noin vuosi sitten sopivaa mustaa Dylon -tekstiiliväriä. Eilen sitten vihdoin sain aikaiseksi kokeilla. Ompelin ensin ikean perus valkoisesta puuvillakankaasta sopivan kokoisen kaitaliinan, jonka halusin värikäsitellä.

Tarvikkeet joita liukuvärjäykseen tarvitaan:
- tekstiiliväriä käsinvärjäykseen
- ruokasuolaa
- 2 x pesuvati/ämpäri (toinen värjäykseen, ja toinen kankaan pesuun)
- jokin sekoitus väline
- kumihanskat


Väriainepussukassa luki hyvin ohjeet, joissa suolan je veden määrät.
Ensin kangas kastellaan kauttaaltaan ja jätetään märäksi. Kun väri oli sekoitettu ämpäriin upotin kangasta noin 10 cm ja loput ämpärin ulkopuolelle roikkumaan. Laskin kangasta noin 5 min välein noin 10 cm. Parasta tulee kun laskee pienin aika välein pienen määrän kangasta (itse ajattelin myös ensikerralla saada vielä kauniimman liun).


Lopuksi vielä upotin koko kankaan nopeasti liuokseen, jottei jäisi yhtään aivan valkoista kohtaa.


Värjäyksen jälkeen huuhdoin kangasta kylmällä vedellä niin kauan, ettei enää mustaa vettä tullut. Lopuksi pesin liinan vielä nyrkkipyykillä.


Märkänä liinassa näkyi melko vahvat raidat, mutta kuivuessa ne pehmenivät, ja loppu tulos oli todella kaunis! Olen itse ainakin hyvin tyytyväinen ensimmäiseen liukuvärjäykseeni!




Suosittelen kyllä kokeilemaan, mutta aikaa puuhaan saa varata reilusti. Itselläni värjäykseen ja pesuun kului aikaa noin 1,5 h. Kankaan huuhtominen värjäyksen aikana oli todella työlästä ja sottaavaa, mutta lopulta todella palkitsevaa :)

-Elisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti